Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Според данните на сайта Layoffs.fyi, който проследява заетостта и съкращенията, повече от 138 технологични компании, включително Microsoft, Snap, eBay и PayPal, уволниха хиляди служители от началото на януари тази година. Според данните на Layoffs.fyi през 2023 г. в технологичния сектор бяха уволнени общо 263 000 души.

Според анализаторите последната вълна на уволнения показва, че компаниите продължават да се съсредоточават върху финансовата дисциплина пред акционерите, докато пренасочват ресурсите си към производителни области като изкуствения интелект и други нови сфери.

Анализаторът на Jefferies Брент Тил отбеляза, че компаниите в технологичния сектор описват положението си като "имаме много мъртво дърво" и заяви: "Ако имахме по-ефективна организация, можехме да направим повече. Уволненията ще продължат и може да се засилят. Това става заразно."

Професорът по управление в Колумбийската бизнес школа Даниел Кеум, който говори за Financial Times, каза, че Amazon, който през тази година уволни стотици служители, преоценява приоритетните си области за инвестиране, като намалява позициите си в скъпоструващи, но неядрени отдели.

Сред компаниите, които демонстрират планове за настройване на такъв баланс тази година, са Amazon, Microsoft, Meta, родителската компания на Google Alphabet и музикалната услуга Spotify.

Изпълнителният директор на Spotify Даниел Ек заяви: "Трябва да станем по-ефективни, като не придаваме приоритет на някои от съществуващите неща, но същевременно трябва да инвестираме и в някои нови неща".

Bulgaria News Agency Bulgaria News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp