Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Съживявайки "Фестивала на балканските народни танци и култура", оригинално организиран под ръководството на Мустафа Кемал Ататюрк през 1935 и 1936 година, Метрополитен община Измир бе домакин на фестивала за 17-ти път тази година. Четиридневният фестивал, с участието на 10 държави, започна с церемония на откриване, проведена на площад "Кумхуриет". В церемонията присъстваха кметът на Метрополитен община Измир Тунч Сойер, кметът на община Конак Абдул Батур, участници от гостите и местното население на Измир.

"Кампания за мир, инициирана от нация, изникнала след война"

След момент на мълчание и националния химн, кметът на Метрополитен община Измир Тунч Сойер се обърна към публиката и заяви, че този фестивал, който е наследство на Мустафа Кемал Ататюрк, е универсална стъпка за установяване на мир между балканските и световните нации. Сойер също така описа фестивала като кампания за мир, инициирана от нация, изникнала след война.

"Посвещаваме фестивала на безкрайната борба на Измир за мир"

Кметът Сойер подчерта, че са научили от Мустафа Кемал Ататюрк важността на защитата на тези земи и жертвополагането на своите животи, когато е необходимо. Той каза: "Фестивалът на Балканите е дело на хората в нашия град, посветени на мир и република. Това е както национален, така и благороден въпрос за Измир. Никой не трябва да мисли, че мира ще бъде запазен сам от себе си. Точно както войната и победите са резултат от борба, запазването на мира изисква също борба. Мира не се запазва, като седите, гледате или спасявате света от бюро. Мира не е само идея, а също така и действие. Затова посвещаваме този фестивал, наследен от баща ни, на безкрайната борба на Измир за мир".

След откриването на площад "Кумхуриет", участниците дефилираха в процесия до Културпарк.

Изпълнения, изложения и концерти

Фестивалът, насочен към засилване на братството в Балканите, ще се проведе от 22 до 25 септември. В него ще участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Северна Македония, Унгария, Румъния и Сърбия. Освен фолклорни танцови изпълнения, ще има и концерти и изложения.

Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp