Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Д-р Шафак Йълмаз Баран, гинеколог и акушерка в болницата „Ачъбадем Д-р Шинаси Джан“ (Кадъкьой), посочва, че е грешка да се мисли, че възрастта за начало на менопаузата може да се отлага. Тя заяви: „Може да се започне хормонална терапия, за да се облекчат оплакванията, свързани с менопаузата, и могат да се създават изкуствени местници, като се утежнява маточната лигавица с медикаменти, когато менструалното кървене спре. Въпреки това взимането на медикаменти не означава задължително, че менопаузата се отлага“, каза тя.

Д-р Шафак Йълмаз Баран спомена също, че идеята, че всяка жена влиза в менопауза на подобна възраст като майка си и изпитва подобни симптоми, е още едно общо заблуждение в обществото.

Д-р Шафак Йълмаз Баран обясни, че състоянието, което определя началото на менопаузата при жените, е изчерпването на яйцата в яйчниците и тяхната неспособност да функционират като резултат. „Въпреки това менопаузата настъпва и когато и двете яйчници се премахват с хирургическа операция. Следователно жената не влиза в менопауза само защото матката и се премахва и не може да забременее отново“, подчерта тя, подчертавайки, че идеята, че менопаузата започва, когато матката се премахва, е неправилна.

Д-р Шафак Йълмаз Баран подчерта, че около 70% от жените изпитват оплаквания като сухота на влагалището, болка по време на сексуален акт, липса на желание, изгаряне при уриниране и чести инфекции по време на менопаузата. Въпреки това тя посочи, че такива оплаквания могат да бъдат облекчени чрез лечение и каза: „Подлежащата причина за оплакванията при жените по време на менопаузата е намаляването на хормона естроген и последвалото увреждане на еластичността, смазването и флората във вагиналната област. Първоначално могат да се прилагат вагинални смазки и хидратиращи кремове, докато топичното или системно приложение на хормони естроген при подходящи пациенти значително подобрява проблемите“.

Д-р Шафак Йълмаз Баран подчерта, че идеята, че увеличаването на теглото е неизбежно по време на менопаузата, е неправилна. „Въпреки това увеличаването на теглото не се дължи на хормонални промени, а на въздействието на стареенето“, каза тя и добави: „С нарастването на възрастта метаболизмът се забавя леко, така че консумацията на около 250 калории по-малко енергия на ден ще балансира този процес. Разбира се, както винаги, балансът на теглото по време на менопаузата може да се постигне с диета, бог ата на фибри, плодове и зеленчуци, съдържаща белтъчини и калций и с ниско съдържание на мазнини, както и с редовни физически упражнения“.

Д-р Шафак Йълмаз Баран подчерта, че много жени трябва да понасят проблемите, причинени от менопаузата, поради страха от рак на гърдата, който води до съмнения относно хормоналната терапия. Въпреки това тя подчерта важността на консултирането с лекар при оплаквания, засягащи качеството на живот, и каза: „При подходящи случаи приемът на хормонални терапии в подходящи дози и продължителности облекчава оплакванията и броят на случаите на рак не е толкова висок, колкото се смята общо. Тя добави, че също трябва да се избягват определени билкови лекарства, които се прилагат без консултиране с лекар и чието ефективност и надеждност не са били доказани, тъй като те могат да причинят увреждания на органи като черния дроб, бъбреците и сърцето.

По-специално по време на така наречения 'перименопаузен период', който започва година след прекратяването на менструацията, може да се случат бременности, въпреки че с малка вероятност, подчерта Д-р Шафак Йълмаз Баран и продължи: „По време на този период е важно да се поддържа защита по време на сексуалния акт“. Тя подчерта, че сексуалният живот няма да приключи въпреки менопаузата.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp