Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Професор д-р Алпер Челик в момента е утвърден експерт не само в Турция, но и международно в областта на метаболичната хирургия. Метаболичната хирургия, известна също като "хирургия за диабет" или "метаболична хирургия", се основава на принципа на лечението на метаболични заболявания чрез хирургични методи. Тези метаболични заболявания, ако не се лекуват, могат да доведат до значително намаление на качеството на живот на човека и дори да заплашат неговия живот.

Професор д-р Алпер Челик, който през последните години е получил обучение в областта на метаболичната хирургия в чужбина, е внесъл важни приноси на Турция в тази област. През септември 2011 г. той създаде Единицата по метаболична хирургия в Универсалната болница Таксим в Стамбул. През 2012 г. той основава Академията по метаболична хирургия, през 2013 г. - Асоциацията по метаболична хирургия, през 2014 г. - Клиниката по метаболична хирургия в Истанбул и Фондация по метаболична хирургия на Турция. През 2015 г. той създава Националната база данни за ожиряването и през 2016 г. получава званието "Професор". Професор д-р Алпер Челик предоставя услуги по метаболична хирургия и диабет в Специализираната болница Етилер в Стамбул, обслужвайки 35 различни страни.

Висока степен на успех в метаболичната хирургия

Професор д-р Алпер Челик подчертава, че през последните години, благодарение на напредъка на методите, степента на успех в метаболичната хирургия е много висока. Той казва:

"Преди да решим да приложим метаболичната хирургия, извършваме подробно изследване на стойностите на пациента. Пациентът трябва да има индекс на телесна маса над 30 и да не може да контролира нивата на глюкозата, въпреки лечението, или индекс на телесна маса над 40. Също така е важно да се оцени колко дълго пациентът страда от диабет, дали прилага инсулин и нивото на хемоглобин A1c. Освен това най-важният критерий за операцията е да продължи подкиселината на пациента да продължи да излъчва инсулин."

"Ползи за пациентите с ранна диагноза"

Професор д-р Алпер Челик посочва, че метаболичната хирургия може да се приложи бързо като форма на лечение, особено при пациенти с ранна диагноза. При метаболичната хирургия не се извършва никакъв ряз в пациента; използва се лапароскопичният метод, известен като лапароскопична хирургия. В зависимост от използвания вид метод, операцията може да продължи от 1 до 3 часа. След операцията пациентът може да остане в болницата за 4 или 5 дни, в зависимост от операцията. Методите, използвани в метаболичната хирургия, включват Sleeve Gastrektomi, Minigastrik By-pass, Duodenal Switch и други варианти като Gastrik By-pass, Transit Bipartisyon и Ileal Transpozisyon. Подходящият метод за пациента се избира в зависимост от неговата пригодност и метаболичната му болест. Основната цел на метаболичната хирургия е да се забави срещата между хранителните вещества, приети от тялото, и жлъчните и панкреасните течности, стимулирайки тем самим производството на инсулин от панкреаса."

Професор д-р Алпер Челик подчертава също, че метаболичната хирургия носи рискове като всяка друга хирургическа процедура, но казва: "Също така трябва да се отбележи, че, като сравняваме рисковете на операцията с рисковете на болестите, които могат да бъдат лекувани, риска от операцията е много по-малък. Най-важният аспект на операцията е правилната оценка на пациента и изпълнението й от опитен хирург. Правилното управление на целия процес, от оценката на пациента до операцията и последващите контроли, ще гарантира максимална полза за пациента".

Професор д-р Алпер Челик предоставя съвети на пациентите с диабет, който трябва да се смята за глобален проблем:

"Въпреки че диабетът може да продължи през целия живот, той може да бъде управляван с ранна диагноза, здравословни жизнени стилове и ефективни подходи към лечение. При ефективното управление на диабета редовното упражнение и балансираната диета са важни".

Информация за професор д-р Алпер Челик

Роден на 26 февруари 1975 г. в Аксарай, професор д-р Алпер Челик завършва началното училище в Намък Кемал в Искендерун, средното училище и гимназията в Макзуме Ишиклал в Искендерун. През 1993 г. той започва да учи в Медицинския факултет на Университета в Анкара и завършва специализацията си по обща хирургия в Учебно-изследователската болница по онкология в Анкара през 2004 г. През 2005 г. става асистент-университетски преподавател в Университета Газиосманпаша в Токат, първо като преподавател по договор и после като асистент-професор.

Период на работа и изследвания в чужбина

През 2007 г. Алпер Челик бива поканен от професор д-р Фумио Кониши в Япония в Медицинския център Сайтама на Медицинския университет Жичи да работи като "клиничен и научен стажант". През този период той завършва два научни проекта и има възможността да работи с д-р Казунори Касама. През 2008 г. работи първо в Болницата Сао Камило в Сан Пауло, Бразилия, с д-р Рикардо Коен и д-р Луис Берти, а след това в Индия с д-р Муфазал Лакдавала и д-р Сурен Угале. През същата година участва като член на журито на 1-то ACMOMS (Първо азиатско съвместно заседание по метаболична хирургия). На 18 декември 2009 г. участва като лектор в Симпозиума по метаболен синдром, организиран от Военната болница Етимесгут. През 2010 г. участва в първото приложение на Операцията за междуречния интерпозит, проведено в Индия, Хайдарабад, и работи с д-р Сурендра Угале и за първи път с д-р Орео Де Паула. През 2011 г. става председател на сесията на конгреса на IFSO-APC (Международна федерация за хирургично лечение на ожиряването и свързаните заболявания - Азиатски и Тихоокеански регион) в Япония и участва като член на журито в конференцията за консенсус.

Създаване на Фондацията за метаболична хирургия на Турция

Алпер Челик, който участва на 16-тия световен конгрес, проведен в Хамбург, Германия, от 31 август до 3 септември 2011 г., получава титлата "Доцент" през юни 2011 г. През септември 2011 г. той създава Единицата по метаболична хирургия в Универсалната болница Таксим. През 2012 г. той основава Академията по метаболична хирургия, през 2013 г. Асоциацията по метаболична хирургия, през 2014 г. Клиниката по метаболична хирургия в Истанбул и Фондация по метаболична хирургия на Турция. През 2015 г. той създава Националната база данни за ожиряването и през 2016 г. получава званието "Професор". Професор д-р Алпер Челик предоставя услуги по метаболична хирургия и диабет в Специализираната болница Етилер в Стамбул, обслужвайки 35 различни страни.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp