Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Белият дом определи тези заявления като "ужасни и безумни". Тръмп направи това изявление по време на предизборен митинг в град Конуей в Южна Каролина преди републиканските предварителни избори на 24-ти февруари.

Тръмп твърди, че по време на неизвестно събрание на НАТО каза на главата на държава, че под неговото ръководство САЩ няма да защити "престъпващата" страна.

"Един от главите на голяма държава вдигна ръка и каза: 'Но ако не платим и Русия ни нападне, ще ни защитите ли?' Аз казах: 'Не сте платили, не сте изплатили ли вашата задължителност?'" - каза Тръмп и добави:

"Не, аз не бих ви защитил. Всъщност , аз бих ги стимулирал да правят всичко, което искат. Трябва да платите. Трябва да платите сметките си".

Според говорителя на Белия дом Андрю Бейтс, отговаряйки на въпрос за изявленията на Тръмп, това, което той казва:

"Стимулирането на нашите най-близки съюзници да бъдат окупирани от кървави режими е ужасно и безумно - и поставя американската национална сигурност, глобалната стабилност и нашата икономика под заплаха".

НАТО съобщи, че към 2022 година 7 от 31-те членове на НАТО изпълнили това задължение - през 2014 година те са били 3. Инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. доведе до допълнителни военни разходи на някои от членовете на НАТО.

Bulgaria News Agency Bulgaria News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp