Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Игит подчерта важността на храненето във всяка етапа на живота и каза:

"Въпреки това става още по-важно по време на детството, когато растежът и развитието са бързи. Особено в последните години се наблюдава по-често явление, наречено 'скрит глад' поради недостатъчното хранене, при което се предоставя недостатъчно на живоотворни минерали и витамини кат о желязо, йод и цинк на организма. Недостатъчното хранене не означава само малко ядене или изобщо неядене, а също така означава, че консумираната храна има ниско съдържание на хранителни вещества."

Не всеки хранител има хранителна стойност

Игит отбеляза, че произходът на думата "храна" идва от храненето и каза:

"Не всеки консумиран хранител има хранителна стойност. Използвайки този концепт, можем да кажем, че особено хранителни продукти, които децата обичат, като мармаладови сладки, царевични чипсове, бисквитки, изработени с твърда мазнина, и пакетирани сокове от плодове, имат много ниска хранителна стойност, т.е. съдържанието им на витамини и минерали е много слабо. Те не удовлетворяват никакви хранителни нужди на организма. Те само предоставят енергия. Освен това е важно да не се забравя, че те имат потенциал да натрупват мазнини около корема и да повишават още повече глада."

Омега-3 е важен за развитието на мозъка

Хюля Игит обясни, че децата имат високи нужди от калории по време на процеса на растеж и изискват повече протеини, калций, желязо и други минерали, като предостави следната информация относно дневното хранене на децата в развитие:

"Децата трябва да консумират поне 2 чаши мляко, кисело мляко или кефир, 1-2 филийки сирене и общо 5 порции зеленчуци и плодове всеки ден. Особено в този период, когато недостигът на желязо е често срещан, е важно да се съсредоточим върху консумацията на животински желязо и протеини и да консумираме червено и бяло месо. Особено за заздравяване на развитието на мозъка и паметта трябва да се консумират поне 2 пъти седмично мазни риби като лосос и скумрия, които са източник на Омега-3 мастни киселини. Консумацията на 8-10 ореха, бадема и сушени плодове на ден също не трябва да се пренебрегва поради съдържанието им на магнезий, калий и растителни Омега-3 мастни киселини."

Храненето не става само за насищане на глада

Хюля Игит подчерта, че храненето не е само средство за насищане на глада и завърши своите бележки по следния начин:

"Особено през детството, когато се полагат основите за възрастта на възрастните, храненето е още по-важно. Колко и колко добре децата могат да растат зависи от тяхната генетична структура, но изследванията са показали, че децата, хранени с недостатъчно и неуравновесена храна, не могат да постигнат своят генетичен потенциал. Освен това, през детството, поради лошата храна се наблюдават по-често забавление на умственото развитие, затруднения в ученето, проблеми със зрението и чести здравословни проблеми като проблеми със зъби и венци".

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp