Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

МЕХМЕТ БАЙЕР - 26.11.2023 - Рибарят от Чанаккале, който се занимава с риболов с въдица от около 20 години, Чахит Ердем, отплава за риболов с лодката си с името "Хотел А".

Ердем се отправи към Чанаккалския проток, за да улови лаврова риба. Когато достигна Кепез бургас, той се изненада, че на неговата въдица с дължина около 1 метър и тегло от по 12 килограма са се закачили две риби "Ламбука".

След като извлече рибата на лодката си, Ердем отбеляза, че за първи път се среща с такъв вид риба и каза: "Продадох рибата в Измир".

Професор Угур Алтънагач, преподавател по Улов и Обработка на Морски Продукти във Факултета по Морски Науки и Технологии на Университета на 18-ти Март в Чанаккале (ЧОМУ), сподели в интервю за кореспондента на HIBYA, че тази риба е известна като "Ламбука" или "Coryphaena hippurus".

Алтънагач посочи, че възрастните особи на т ази риба се срещат както в откритите води, така и близо до брега, и сподели следната информация:

"Те образуват стада и се хранят практически с всички видове риба и зоопланктон. Освен това те консумират ракообразни и калмари. Достигат полова зрялост след 4-5 месеца. В откритите морета те отлагат яйца, и вероятно се появяват близо до брега, когато температурата на водата се повиши. Техните яйца и ларви са пелагични. Те се ловят с въдици, парашути и мрежи. Месото им не е много вкусно, но се продава както замразено, така и свежо. В дългия Изток тя има висока пазарна стойност. Обикновено се улавя повече през есента в нашите води в сравнение с други видове риба. Цената и им е по-достъпна в сравнение с другите видове риба".

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp