Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Проф. д-р Хайдар Сур, декан на Медицинския факултет на Университета в Ускюдар, каза: "Не трябваше да има война. При война здравето изчезва. През 1986 г. СЗО подписа международна декларация в Отоуа, Канада. Това е много известна декларация в областта на общественото здраве. Тук бяха изброени 8 условия за мир и здраве. Те казаха: "Ако тези 8 условия не се изпълняват в общество, не може да се говори за здраве в това общество". Какво е номер едно сред тях? Мирът. Когато няма мир, здравето в тази страна е заплашено по всеки начин. Освен това, здравословна вода, здравословна храна, чисти условия на въздуха, здравословни жилищни условия, достъп до здравни грижи и има също списък с важни лекарства на СЗО." каза той.

"Предотвратяването на доставката на лекарства до нуждаещите се се счита за престъпление срещу човечността"

Проф. д-р Сур подчерта, че дори човек, осъден за най-тежките престъпления, има право, че тези лекарства трябва да му бъдат доставени. "Смята се, че е престъпление срещу човечността, ако държава, по какъвто и да било повод и без дискриминация, предотвратява доставката на лекарство на нуждаещите се", каза той.

"Риск от епидемични заболявания в Газа"

Проф. д-р Сур спомена също риска от епидемии в Газа и каза: "Акютни, т.е. спешни случаи на хора, които могат да умрат поради кръвотечения, сърдечни пристъпи или болните по бъбреците, които не могат да получават диализа. Освен това ще има смъртни случаи поради раните от войната." каза той.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp