Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Президентът на България Румен Радев подчерта, че технологичният трансфер е ключът към конкурентоспособността в областта на науката и иновациите и бъдещето на европейската икономика. Той заяви, че както европейските институции, така и държавите-членки на ЕС трябва да направят знанието базираната икономика приоритет.

В речта си президент Рудев подчерта икономическите модели за растеж и развитие на технологиите, базирани на иновациите и защитата на интелектуалната собственост. Той отбеляза, че тези модели привличат инвестиции, насърчават бизнеса, създават работни места и ускоряват растежа. Румен Радев посочи, че икономическият принос на европейската патентова система съставлява почти половината от БВП на ЕС и се измерва с над третина от работните места, създадени в Съюза.

Президент Рудев подчерта необходимостта да се създават стимули за иновациите и бизнеса, за да направят европейската икономика конкурентоспособна на глобално ниво. Той изрази подкрепата си за усилията на Европейския патентен офис за създаване на обхватна и гъвкава система, насочена предимно към малките и средните предприятия и учените, за да направят своите изобретения по-видими чрез патентната система. Освен това, българските университети, които са в центъра на науката и образованието, трябва да бъдат признати като активни и надеждни партньори на Европейския патентен офис, според Радев.

Президентът подчерта и желанието на България активно да допринесе за развитието на европейската патентова система и на единен пазар за технологии и иновации. Тази година, в сътрудничество с Българския патентен офис и Европейския патентен офис, беше създаден Център за интелектуална собственост и технологичен трансфер в България. Целта на този център е да насърчава технологичния трансфер, да подкрепя обмена на знание и да засилва връзката между науката и бизнеса. Румен Радев подчерта също така признанието на изобретенията на български учени на годишна церемония, на която се подписва Златната книга на Патентния офис.

Президентът подчерта важността на цифровите технологии и иновациите в регионалното сътрудничество в Източна Европа. В рамките на инициативата "Три морета", която има за цел да засили регионалната транспортна, енергийна и цифрова свързаност в България, беше създаден иновационен фонд, предназначен за покриване на инвестициите в науката, намаляване на разходите за изследвания между държавите и допринасяне за иновациите в региона.

Президент Румен Радев участва в събитието в Мюнхен по покана на Президента на Европейския патентен офис Антонио Кампинос. Двете лидери ще проведат среща, на която ще обсъдят възможностите за разширяване на партньорството между Европейския патентен офис и България в областта на интелектуалната собственост с цел засилване на връзката между науката, образованието, технологиите и иновациите в България.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp