Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

В изявление от NASA се съобщава, че първите анализи на пробата на астероида Bennu, на възраст 4,5 милиарда години, събрана от космоса и донесена на Земята от NASA, показват високо съдържание на въглерод и вода.

През първите две седмици учените проведоха анализи на този материал, използвайки методи като сканираща електронна микроскопия, инфрачервени измервания, рентгеново разсейване и химични елементи. Тези анализи показват, че астероидът е богат на въглерод и вода.

Администраторът на NASA, Бил Нелсън, заяви: "Пробата на OSIRIS-REx е най-голямата проба от астероид, богат на въглерод, изпратена някога на Земята и ще помогне на учените да изследват произхода на живота на нашата планета за бъдещите поколения".

В изявлението се посочва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере природата на намерените въглеродни съединения, но началното откритие обещава бъдещи анализи на проби от астероиди. Тайните, скрити в скалите и праха на астероида, ще бъдат изучавани през десетилетия и ще предоставят научни познания за това как се е формирала Слънчевата система, как могат да се транспортират строителните блокове на живота до Земята и какви мерки трябва да се предприемат за предотвратяване на столкновения с астероиди.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp