Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Президентът на Сърбия Александър Вучич, кратко след като предостави интервю на Китайската медийна група (CMG), оцени последните събития в отношенията между Китай и Сърбия и двустранното сътрудничество.

Вучич напомни за срещата си с Си Цзинпин по време на неговото посещение на Сърбия през 2016 г., по време на обяд в Смедеревския стоманен завод, където посочи, че Си пое ангажимента да помогне на завода, изправен пред заплаха от затваряне. Вучич подчерта, че благодарение на помощта на Си, било предотвратено безработицата на 5 хиляди работници в завода, които биха останали без работа.

Относно позицията на Сърбия по въпроса за Тайван, Вучич заяви: "Когато става въпрос за Тайван, някои се колебаят да заемат ясна позиция. Но нашата позиция е много ясна и ясна. Ние знаем Устава на ООН и как функционира международният ред. Китай е нашият приятел. Затова можем да кажем напълно ясно: Тайван е част от Китай. В това няма съмнение. Вярвам, че в бъдеще Си и китайският народ ще се справят с въпроса за Тайван по подходящ начин".

Той също така подчерта важността на Свободното търговско споразумение, подписано между двата държави, и изрази убеждението си, че обемът на двустранната търговия, който в момента е 6,1 милиарда долара, ще се увеличи двойно или тройно през следващите 10 години.

Вучич също така обсъди последните събития в проекта за жп връзка Сърбия-Унгария, реализиран от китайска фирма.

Той посочи, че китайските работници там работят в три смени, което е рядко в Европа, и добави, че проектът се очаква да бъде завършен в края на септември или началото на октомври.

Вучич подчерта, че жп линията ще намали времето за пътуване от Белград до град Суботица до 1 час и 15 минути.

В края на интерв юто си той каза: "От 2015 г. работим активно заедно с Китай. Благодарение на нашето сътрудничество се сбъднаха много от нашите мечти. Искам искрено да благодаря на Си и на Китай за техните приятелства".

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp