Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

6 800 спортисти от 205 делегации от цял свят преминаха с 85 лодки и баржи пред някои от най-известните символи на френската столица.

По време на церемонията имаше изненадващи изпълнения, включително кабаретен номер на американската певица и авторка на песни Лейди Гага и емоционално завръщане на канадската икона Селин Дион.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах каза на спортистите при откриването на 33-те летни Олимпийски игри, провеждащи се на фона на сложна международна и вътрешна политическа обстановка, че те са „част от събитие, което обединява света в мир“.

В Игрите, които ще завършат на 11 август, ще участват над 10 500 спортисти, състезаващи се в 32 спортни дисциплини.

В петък вечер Париж успешно реализира плана си, подкрепен от операция по осигуряване на безопасност с участието на десетки хиляди полицаи.

Церемонията завърши на Трокадеро, до осветената Айфелова кула, когато огънят, придружен от носача на факела с маска и механичен кон, беше върнат на Зидан, който го предаде на Рафаел Надал, Надя Команечи, Серена Уилямс и Карл Луис.

Четиримата пренесоха факела с лодка до Лувъра, където той беше носен от няколко френски спортисти и параспортисти, включително 100-годишния златен медалист по колоездене Шарл Кост, и накрая беше предаден на Ринер и Перек.

Двойката запали 30-метров балон с горещ въздух, който сега сякаш се носи над града.

Президентът на МОК Бах в своята реч заяви на спортистите: „В свят, разкъсван от войни и конфликти, благодарение на тази солидарност, която обединява спортистите от 206 Национални олимпийски комитета и Олимпийския отбор на бежанците на МОК, всички можем да се съберем заедно тази вечер“.

На церемонията присъстваха над 100 държавни и правителствени ръководители, включително министър-председателят на Великобритания Киър Стармър и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Bulgaria News Agency Bulgaria News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp