Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Както е известно, меката плева на октопода му позволява лесно да захваща множество различни обекти. Това е техника, развита от октоподите през милиони години на еволюция, и в момента вдъхновява изследователи от Университета в Бристъл.

Маркус Бйорлинг от Техническия университет в Лулео казва, че това е умен начин за повдигане на предмети, като се всмуква.

Роботичният изследовател Тианци Иуе каза в прес съобщение:

"Съвременните индустриални роботи използват въздушни помпи за производство на вакуум, но те са енергийно интензивни и много шумни. Въпреки това природата ни показва напълно различен път".

Тианци Иуе и неговите колеги анализираха извеждането на октоподите в прилепите си и публикуваха работата си в списание PNAS.

Изследователите използват вода, за да уплътнят контакта между прилепата и захванатия обект, вместо извеждането на октопода.

За да се освободи прилепата, течността се отсмуква. Повърхността се изсушава, и прилепата се отпуска.

Маркус Бйорлинг, който извършва изследвания в областта на машинните елементи в Техническия университет в Лулео, казва, че вече има някои прилепи на пазара, но те обикновено не са достатъчно ефективни в сравнение с октоподите.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp