Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Д-р Емел Озвери посочи, че фиброкистите всъщност не са заболяване, а се определят като промени в гърдата. Тя посочи: "Поради влиянието на естроген и прогестерон има нарастване и развитие на клетките, произвеждащи мляко, още от началото на менструалния цикъл. Ако няма бременност, нарастналите клетки се разграждат и по време на ремонт на тези клетки може да настъпи увреждане, или с други думи, фиброза. Паралелно млечните жлези в гърдата произвеждат течност. Поради промени в млечните канали може да се образуват цисти, пълни с течност, наречени цисти.".

Най-типичният симптом е болката в гърдите

Д-р Емел Озвери подчерта, че болката в гърдите е най-често срещаната оплакване при фиброкистични промени и каза: "Болката особено започва във втората половина на менструалния цикъл и намалява по време на менструацията. Причината за болката са хормоналните промени в тялото по време на менструацията. Болката се засилва заедно с пълнотата, поради натрупването на течност в гърдите." тя каза.

Общият хирург Д-р Емел Озвери подчерта, че друг важен симптом на фиброкистични промени в гърдата е огладналото състояние и продължи по следния начин:

"Тези чувствителни състояния са меки и с ниска плътност поради пълненето с течност. Обикновено плътността се увеличава в гърдите преди периода и се появява твърдост при пипане. Ако тази твърдост не изчезне след края на периода, е необходимо консултиране с лекар. Защото този симптом може да бъде признак за фиброкистични промени в гърдата и също така може да указва към злокачествена опухол.".

Д-р Емел Озвери заяви, че фиброкистичните структури обикновено са с размери в милиметри, но могат да достигнат размер от 6-7 см. Промените фиброкистични промени в гърдата не представляват риск от рак на гърдата. Въпреки това, освен че причиняват болка, те също могат да засегнат качеството на радиологичните изображения, като мамографията, използвана за диагноза. Затова, при тези пациенти може да бъде необходимо да се обърнат към методи на изображение като мамография на гърдата (Магнитна резонансна томография) и биопсия с игла за диференциална диагноза." тя каза.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp