Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Минист ърът на промишлеността и технологиите Качър посочи, че астронавтът Атасевер се подготвя за задачата, като каза: „Споделихме детайлите за „Мисията на турски астронавти в орбита“ с нашите журналисти и народа с турски астронавти Алпер Гезеравчъ и Тува Джихангир Атасевер“.

Министърът продължи, че резултатите от 13 експерименти, извършени от Алпер Гезеравчъ на Международната космическа станция, са анализирани от университети и научни институти, и че на основата на събраните данни продължават научните изследвания. Качър добави:

„Другият ни астронавт, избран в рамките на турския проект за космически астронавти и научни мисии и обявен от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на 29 април 2023 г., Тува Джихангир Атасевер, ще извърши мисията на турските астронавти в орбита на 8 юни 2024 г. в Spaceport в щата Ню Мексико, САЩ“.

Качър отбеляза, че по време на полета, който ще продължи около 1 час и 30 минути, астронавтът ще извърши 7 експерименти в рамките на 3-минутните микрогравитационни условия, и добави:

„Тези експерименти, които ще бъдат проведени в различни области, ще донесат значителни ползи за изследванията на нашите учени. Без допълнителни разходи, съгласно споразуменията, постигнати в началото на турския проект за космически астронавти и научни мисии, с втория гражданин на Турция, който е прекосил границата на космоса и допринесъл за научните изследвания в условията на микрогравитация, ще бъде Тува Джихангир Атасевер“.

Bulgaria News Agency Bulgaria News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp