Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Д-р Емрах Мат обясни, че причините за ленивото око могат да варират. "Една от най-честите причини за този проблем е неправилната насоченост на очите, известна като страбизъм. Страбизмът се случва, когато и двете очи не фокусират към една и съща цел, което може да доведе до използването на едното око повече, причинявайки другото око да стане лениво. Големи разлики в рецептите за очила също могат да доведат до лениво око. Разликата в рецептите между двете очи може да затрудни процеса на сливане на изображения в мозъка, като резултат от това едното око се пренебрегва. Структурни проблеми като опущени вежди или природен косъм могат също да увеличат риска от лениво око. Нарочно при деца, това е проблем, който трябва да бъде идентифициран рано и да се лекува подходящо", каза той.

Ранна диагноза и лечение

Мат подчерта, че ранната диагноза и лечението са от съществено значение за успешното справяне с проблема на ленивото око: "Ранните години на детството, до 8-9 годишна възраст, са най-ефективният период за лечение на ленивото око. Преди да започнем лечението, болестта или състоянието, причиняващо леността, трябва да се лекува първо. Например структурни проблеми като страбизъм или опущени вежди могат да изискват оперативно вмешателство. Ако ленивото око е поради разликите в рецептите за очила, се прилага лечение с очила за детето", каза той.

Какво става, ако ленивото око не се лекува?

Емрах Мат заяви: "Ленивото око е пр облем, който се появява при деца с честота от 2-4%. Ако ленивото око не се лекува, то може да повлияе значително на качеството на живот на детето. Ленивото око може да засегне не само остротата на зрението, но и перцепцията на дълбочина. Това може да затрудни дори съвсем прости задачи в ежедневието, като катерене на стълби или различаване на обекти на близо и далече. Освен това могат да се развият проблеми с четенето, писането, проблеми с вниманието и концентрацията. Ленивото око може да повлияе на избора на професия в по-късни години и на важни решения в живота".

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp