Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Проф. д-р Еркин Аръбал подчертава, че извършването на хирургични операции за биопсии е остарял метод и посочва, че "Биопсиите на гърдата трябва да се извършват с игли, но не с тънки игли; вместо това се използват т. нар. дебели игли, с които могат да се събират малки диагностични проби." казва той.

Внимавайте за суеверията относно биопсиите на гърдата

Проф. д-р Аръбал пояснява, че общо приетото вярване, че след биопсия на гърдата туморът се разпространява към други тъкани, е грешно. Обратното, биопсиите на гърдата се извършват сигурно от около 30 години, и лечението се определя на база на резултатите от биопсията.

Туморът може да бъде премахнат по време на вакуумната биопсия

Проф. д-р Аръбал подчертава, че вакуумната биопсия е нов метод за биопсия, насочен към лезии в гърдата, и казва:

"Тъкан се изсмучва последователно в иглата с помощта на вакуум и след това се изрязва от иглата с помощта на вакуум. Това позволява пълното вземане на проби от лезии с размери от 3 до 5 сантиметра. При доброкачествени тумори това може да бъде както диагностично, така и терапевтично, докато при злокачествени лезии след премахването на цялата лезия се изисква малка операция за премахване на околния тъкан."

Значително нововъведение в радиологията на гърдата

Аръбал подчертава, че вакуумната биопсия, съпроводена от мамография с контраст, представлява значително нововъведение в радиологията на гърдата. Той обяснява: "Приложението е удобно и практично за пациента. След прилагане на конtrastno-подсилена мамография, лежиите на рак, предишно невидими и подли, стават видими след други техники като мамография или ултразвук. Можем да го използваме вместо биопсия, направена под контрол на МРТ."

Bulgaria News Agency Bulgaria News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp