Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Какво се случи в глобалните пазари вчера? Вчера американските пазари регистрираха спаднала тенденция, след като неочаквано силните данни от JOLTS увеличиха несигурността относно пътя на затягане. На фона на макроикономическите данни данните за свободните работни места JOLTS, публикувани вчера, показаха нарастване с 690 000 до 9,61 милиона през август в сравнение с предходния месец. Пазарните очаквания бяха, че свободните работни позиции ще бъдат 8,80 милиона през този период. През юли броят на свободните работни позиции беше 8,92 милиона. Сред секторите, в които свободните работни позиции нараснаха през този период, бяха професионалните и търговските услуги, финансите и застраховането, образованието на щатското и местното правителство, производството на неиздръжливи стоки и федералното правителство. Наемането също се увеличи с 35 000 до 5,86 милиона през август. Броят на хората, напуснали работата си, включително подавания на оставка и уволнения, се увеличи с 38 000 до 5,68 милиона през същия период. Данните подсилиха очакванията, че пазарът на труда на икономиката на САЩ остава стабилен, засилвайки очакванията, че цикълът на повишаване на лихвените проценти на Федералната резерва още не е завършил. Доходността на 2-годишните облигации на Трезора на САЩ нарасна до 5,15%, докато доходността на 10-годишните облигации на Трезора приключи седмицата на 4,84%, най-високо ниво от 2007 г. Индексът S&P 500 приключи с падение от 1,37% на 4 229,45 точки, индексът Nasdaq загуби 1,87% на 13 059,47 точки, а индексът Dow Jones приключи с падение от 1,29% на 33 002,38 точки.

Какво очакваме днес? Тази сутрин и азиатските пазари показаха спаднала тенденция. Особено тенденцията за продажба в облигациите на САЩ, която влияе на доходностите по облигациите, и необходимостта от намеса на валутния пазар са фактори, които влияят на движението на пазара. В този контекст индексът MSCI Asia разшири падението си за трети ден тази сутрин, като загуби 10% спрямо върха, постигнат през юли. Фючърсите на САЩ също показват странична тенденция. Днес в САЩ ще бъдат наблюдавани седмичните заявки за ипотечни кредити, промяната в частния сектор ADP, поръчките за стоки и данните за PMI на услугите на ISM. Няма очаквания на пазара за данните за седмичните заявки за ипотечни кредити за седмицата, завършила на 29 септември. Въпреки това трябва да се обърне внимание, че данните за седмицата, завършила на 22 септември, регистрираха спад от 1,3% седмично. Промяната в частния сектор за септември се очаква да бъде 150 000. Очакванията на пазара за поръчките за стоки през август са увеличение с 0,4% месечно. За PMI на услугите на ISM за септември се очаква леко намаление с 1 точка до 53,5 точки. Има очаквания на пазара за подиндексите. Трябва да се обърне внимание, че през август цените се повишиха с 2,1 точки до 58,9. Заетостта нарасна с 4 точки до 54,7. Новите поръчки също се увеличиха с 2,5 точки до 57,5. На фона на еврозоната също ще бъдат наблюдавани данните за розничните продажби и данните за производствения индекс на цените. Се очаква розничните продажби за август да намалеят с 0,5% месечно и с 1% годишно. Се очаква индексът на цените на производителя да се повиши с 0,6% месечно, докато се очаква да намалее с 11,6% годишно.

Какво предстои в графика? Утре ще бъдат наблюдавани и данните за търговския баланс и седмичните данни за кандидатстванията за безработица в САЩ. За търговския баланс през август се очаква да бъде показан дефицит от 59,9 милиарда долара. Очакванията на пазара за данните за седмицата, завършила на 30 септември, са 210 000. Се очаква данните за продължаващите кандидатствания за седмицата, завършила на 23 септември, да се увеличат леко до 1,67 милиона. В Азия Япония също ще наблюдава данните за реалния доход, увеличенията на заплатите и разходите на домакинствата. Се очаква реалният доход през август да намалее с 2,1% годишно, докато се очаква увеличението на заплатите да бъде с 1,5%. Се очаква разходите на домакинствата да намалеят с 3,9%. В петък САЩ също ще наблюдава данните за неработната заетост извън селското стопанство. Се очаква неработната заетост за септември да нарасне с 170 000. Се очаква безработицата да се намали леко от 3,8% на 3,7%. Се очаква средната часова заплата да нарасне съответно с 0,3% месечно и с 4,3% годишно. През идната седмица ще бъдат наблюдавани и данните за оптимизма на малките фирми на NFIB. Трябва да се напомни, че през август данните се понижиха с 0,6 точки до 91,3. Във вторник, освен данните за индекса на цените на производителя, ще бъдат наблюдавани и протоколите от заседанието на FOMC. Се очаква и процентната промяна, и базовата ставка на индекса на цените на производителя да се увеличат съответно с 0,3% и 0,2% месечно. Няма очаквания на пазара за годишната ставка. Трябва да се напомни, че през август данните показаха годишно увеличение с 1,6% за главната ставка и с 2,2% за базовата ставка.

Източник: Halk Investment

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp