Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Къралъ заяви в интервю за HİBYA, че тази година има значителен ръст в засаждането на пшеницата в зърнената промишленост и че очакват успешен сезон, като този от миналата година.

Той също така отбеляза, че не може да направи много коментари за пазара на зеленчуци, тъй като те не се търгуват на борсата, но каза: "Но по отношение на зърнения пазар, поне има сериозно преминаване от царевицата към пшеницата. В момента и валежите са доста добри, затова очакваме успешен сезон на реколтата".

Отговаряйки на въпрос за промените, които се очакват в импорта на тези продукти през тази година, Къралъ каза следното:

"Понякога импортът на пшеницата може да бъде неправилно разбран, наистина Турция вече произвежда толкова пшеница, колкото консумира. Импортираме, защото има дефицит в суровините, необходими за износа на брашното и брашнените изделия. Разбира се, увеличаването на производството и задоволяването на този спрос от вътрешни източници би било още по-добре. Фактически Турция е страна, способна да се снабдява с необходимото за консумацията, но продължаваме да внасяме за обработка поради износа. Мисля, че този тренд ще продължи и през тази година. Разбира се, най-голямата заплаха тук е нап режението в Близкия изток, тъй като нашите основни износни пазари се намират в Близкия изток. Ако напрежението в Палестина продължи да се влоши, това може сериозно да ни засегне".

Относно пазара на Електронни уроки за стоки на TÜRİB (ELÜS), Къралъ говори за растеж от 262% през 2022 г. и очаквания растеж от 23% през 2023 г.:

"Като гледаме растежа на сделките, трябва да обмислим и цената на тон. Една от основните причини за силния растеж през 2022 г. е сериозният ръст на инфлацията в страната. Също така сериозно увеличаваме обема на сделките по тонаж. От 2019 г. насам лицензираната капацитет за съхранение се увеличи с 2,5 пъти. През миналата година основната причина за умерения растеж на обема на сделките спрямо 2022 г. е, разбира се, намесата на Турската агенция за хранителни стоки (TMO) на пазара. През 2022 г. TMO извърши сериозни закупувания след войната и поради възможната засушливост миналата година те сериозно регулират пазара и предотвратяват увеличаването на цените. Основната причина за спада на цените е тази. Не очаквам значителни промени в цените до средата на следващата година. През втората половина на годината може да има някакво леко увеличение".

Къралъ също така посочи, че като TÜRİB те ще продължат да подкрепят превоза и наема за производителите на селскостопански продукти, използващи лицензирани съхранителни помещения, и каза: "Разбира се, не го правим като TÜRİB, подкрепата се осигурява чрез Министерството на селското стопанство и горите и Министерството на търговията. Но мога да кажа, че тези подкрепи ще продължат, защото нашият пазар е добър и тези подкрепи ще продължат".

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp