Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

МЕХМЕТ БАЙЕР - 08.01.2024 г. - ХИБЯ - Битките в Чанаккале, които продължиха около 8 месеца на море и на суша, завършиха на 9 януари 1916 г., когато последният вражески войник напусна района на Седдюлбахир. След евакуацията, която за някои се счита за голям успех, турската армия изпита голямо удовлетворение на фронта.

С приключването на евакуацията генерал Лиман фон Сандерс, командващ 5-та армия, изпрати кратко телеграмно съобщение №872 на Временното правителство на 9 януари 1916 г. в 08:45 часа със следната информация: "Геліболу Шибх-и Джезиреси (полуостровът) е напълно почистен от врага".

Историкът и писателят Ахмет Юртакал заяви в интервю за HİBYA, че съобщението за евакуацията предизвика голямо удовлетворение сред военните части, които участваха в битката.

Командването на Южната група изпрати поздравителни писма на частите, на които командваха, включително алайлетата, свързани с 14-тия корпус, като посочи Ахмет Юртакал: "Един офицер, който служи на фронта в Чанаккале, сподели своето удовлетворение по следния начин: "Из Чанаккале ни се съобщи, че врагът се оттегли... Отново ни пръска отгоре, под нас е кал... Но сега войниците се смеят... Родината се смее".

Юртакал посочи, че евакуацията остана в спомените на войниците и заяви следното:

"В своите спомени лейтенантът Абидин Еге, служител на 2-ри полк на 2-ра дивизия, описва как войниците се радваха, когато чуха новината за евакуацията на Арибурну и Анафартар: "Анафартару и Арибурну - врагът се е изригнал в морето. През 8 часа вечерта получихме светкавично съобщение, че врагът се изригнал в морето в Чанаккале. Националната агенция ни информира, че врагът е окончателно премахнат. Сега тази радостна новина бе обявена на войниците в казармите. Войниците извикаха "Да здравствува падишаха!" и "Да здравствува!". Да, сега цялата тази зона беше изпълнена с голям ентусиазъм и радост, всеки не знаеше какво да прави от щастие".


Резервният офицер Абидин Еге говори за това, как английски войници бяха пробити и унищожени от храбрите турски саби със следните думи: "Чанаккале, за англичане и френци, стана само гробище".

В спомените на Резервният офицер Мюним Мустафа, служещ в 30-ти полк, той споделя как, когато началникът на щаба на 10-тия корпус Рюстю Бей му съобщи, че врагът се е оттеглил напълно от Анафартар на 20 декември, той бил много рад и описал радостната новина на своя командир на армията: "... Там оставихме много души, там погребахме герои. Незабавно предадох новината на командира на полка. Той издаде заповед за батальона". Юртакал каза, че румънският офицер на резерва Сократ (Инджесу) Ефенди научил за евакуацията на съюзниците в Узункьопрю и се обърнал със съжаление, че не е видял този момент: "Ах, как бихме и ние могли да видим, как англичане напускат Чанаккале по нечестен начин!"

 

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp