Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Начини да мислим за миналото и бъдещето заедно
Изложбата "Спомени от бъдещето" в Музея Пера изследва начините, по които можем да мислим за миналото и бъдещето заедно чрез обекти и изучава връзките между паметта и бъдещите представи чрез съвременни произведения. В раздела "Какво напомнят мотивите" на изложбата се събират произведения, вдъхновени от мотивите, използвани в керамичните украшения; в раздела "Памет на предметите" се разказват истории чрез керамични обекти. В раздела "Памет на региона" на изложбата се представят макети и местни инсталации, докато в раздела "Запомняне на бъдещето" се съчетават спекулативни обекти, видеа и снимки, за да се създаде бъдещи обекти на паметта.

В изложбата "Спомени от бъдещето", организирана в памет на Суна Кърач и изградена върху колекцията от Кютаяски керамика и порцелан в Музея Пера, кураторът Уля Солей предизвиква връзката между културната и символична стойност и значение на предметите, които напомнят за определено място и време, с личните пътешествия и паметта на региона. Изложбата предлага да мислим за бъдещето и какво ще запомним за него, вместо да се привързваме към миналото с носталгия.

Сред художниците, чиито произведения се излагат в "Спомени от бъдещето", са Адриана Варехау, Аслъ Чавушоглу, Билал Йълмъз, Бурчак Бингьол, Кандис Лин, Дениз Ероглу, Елиф Урас, Франческо Симети, Хорхе Отеро-Пайлос, Ливия Марин, Метехан Тьорер, Невен Алгайер, Одвиз, Скуджа Браден, Танер Джейлън, Волкан Аслън, Ясемин Озджан и Зсофия Кересцес.

Къде стои Истанбул в историята на представянето?
Изложбата "Наистина на мястото си: История на панорамния поглед към Истанбул" в Музея Пера цели да оцени историята на представянето на Истанбул чрез панорамни изображения и снимки с нови перспективи. Изложбата поставя "панорамната" форма под критично изучаваща рамка и разглежда различните аспекти и контексти. Въпреки че изложбата се фокусира на панорамните изображения и снимки от 19-ти век, тя приканва посетителите да преосмислят историята на панорамния поглед до ранната модерна епоха и позицията на Истанбул в тази история.

Изложбата изучава сложните връзки в производството и потреблението на панорамни изображения и се вглежда в циркулацията на изображения между различни аудитории, начините на възприемане и връзките между различни медии, които са станали все по-широко разпространени през вековете. Изложбата включва също и никога преди неизложено и неопубликувано произведение от панорамни изображения от началото на 19-ти век. "Наистина на мястото си" показва как панорамните изображения са използвани за документиране на различни аспекти на историята на Истанбул, включително бедствията, произтичащи от пожарите и индустриализацията.

Новите изложби в Музея Пера "Спомени от бъдещето" и "Наистина на мястото си: История на панорамния поглед към Истанбул" могат да бъдат посещавани от 26 октомври 2023 г. до 25 февруари 2024 г.

Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp