Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Планът предвижда да започне замяната на първото използвано атомно гориво с ново гориво на "Академик Ломоносов" до 2024 г. Фабриката за машини на TVEL в Електростал в Московска област произвежда гориво не само за плуващата атомна електроцентрала "Академик Ломоносов", но и за всички руски атомни ледоразбивачи.

Единствената плуваща атомна електроцентрала в света "Академик Ломоносов" е оборудвана с два реактора от тип KLT-40S, характерни за ледоразбивачите. За разлика от стандартните големи сухоземни реактори, в които се изисква частична смяна на горивните тела на всеки 12-18 месеца, при тези реактори доставката на гориво се извършва на всеки няколко години чрез пълно източване на реакторното ядро и зареждане с ново гориво.

Ядрата на реакторите KLT-40 на плуващото енергийно устройство "Академик Ломоносов" предлагат редица предимства в сравнение с референтните реактори. Сред тези предимства са удължаване на времето между доставките на гориво до 3-3,5 години, благодарение на използвания за първи път касетен тип на ядрото, и намаляване на разходите за горивните компоненти с една трета. Оперативният опит на плуващата атомна електроцентрала служи за основа за проектите на реактори на най-новата серия от атомни ледоразбивачи 22220. До момента са пуснати във вода три ледоразбивача от този вид.

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp