Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Д-р Салих Коч подчерта, че излишната чувствителност към светлина, стесняването на очите при фокусиране върху обект, нарушенията на равновесието, сърбеж и зачервяванията могат да бъдат ранни признаци за очни заболявания при децата. Той каза: "Здравите и добре функциониращи очи, които играят важна роля в развитието на детето, също така влияят положително на качеството на живот на децата. Ранните очни прегледи при децата са важни не само за ранната диагностика на очни проблеми, но могат да предоставят и насоки за определени системни заболявания. Прематурните бебета трябва задължително да бъдат преглеждани от очен лекар за 'ретинопатия на прематурните', която може да доведе до едностранна или двустранна слепота и изисква спешно вмешателство".

Д-р Коч обясни, че при своевременно родени здрави бебета се извършват очни прегледи през първия месец. Той каза: "Проверяваме дали има негативни патологии на сетивната ретина зад очите, дали има опаковки, които пречат на визуалната ос. Затова децата трябва задължително да бъдат преглеждани от очен лекар през първия месец. На шест месеца рутинно извършваме прегледи за косогледство. Когато детето навърши една година, можем да извършваме рефракционни прегледи. Ако не се открият проблеми, преместваме рутинните си прегледи на възраст от три години и на предучилищна възраст. В тези възрасти извършваме също и рефракционни прегледи".

Д-р Коч подчерта, че родителите трябва да обърнат внимание на времето, което техните деца прекарват с електронни устройства, и да го контролират. Той каза: "С увеличаване на подвижността на децата и тяхното начало на самостоятелни действия, нараства и тяхното интерес към електронните устройства. Много деца се занимават с мобилни игри или таблети още преди да научат да говорят. Това може да доведе до зрителни проблеми при децата. Когато достигнем училищната възраст, зрителните проблеми обикновено се проявяват като невъзможност да се види дъската или да се транскрибира това, което виждат, на хартия. 'Амблиопия' или л ениво око е свързано с други състояния като краткозрение, далекогледство и астигматизъм и може да се коригира с очила и терапия с покриване на окото. Въпреки това родителите трябва да бъдат внимателни по този въпрос и, ако е възможно, да водят децата си на прегледи на очи на седем години и да следват препоръките на лекаря".

Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp