Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Караман говори за целиакията и обяснява, че това е аутоимунно заболяване, предизвикано от консумацията на резервни протеини, научно известни като проламини и обичайно наричани глутен. Специалистът по хранене и диететика Кансу Караман каза: "Целиакията е аутоимунно заболяване, което се предизвиква в тънкото черво чрез консумация на глутен, който се намира в житни култури като пшеница, ечемик, ръж и овес. Единственото ефективно лечение за целиакията е спазването на безглутенова диета пр ез целия живот. Тази диета включва изцяло премахването на продуктите от зърнени култури, съдържащи глутен, от диетата на лицата. Внимателното хранене и избягването на храни, съдържащи глутен, помага на пациентите с целиакия да контролират симптомите и да спомогнат за изцелението на червата."

Нетолерантност към глутена

Караман обясни, че нетолерантността или непоносимостта към глутена може да се прояви при лица, които нямат целиакия, но изпитват проблеми с храносмилането, когато консумират храни, съдържащи глутен. Тя каза: "Тези лица могат да изпитват симптоми като болки в корема, вздути корем, диария и гадене при консумация на глутен. Този синдром може да предизвика симптоми, подобни на тези на целиакията, но имунната система не реагира по същия начин".

Караман спомена още, че Дерматит Херпетиформе е кожно заболяване, тясно свързано с целиакията. В този рядък случай имунният отговор на организма на глутена води до образуването на мехурчета и силно свързано сърбеж на кожата. Лечението обикновено включва безглутенова диета, тъй като премахването на глутена може да помогне за облекчаването на симптомите на кожата и за подпомагане на изцелението на мехурчетата. Важно е обаче да се извършва тази диета под медицинско наблюдение и да бъде търпелив, за да се постигнат успешни резултати, тъй като изцелението на кожата може да отнеме известно време".

Специалистът по хранене и диететика Кансу Караман изброи също и други състояния:

Синдром на раздразнителния черен дебело черво (IBS), нетолерантност към глутена извън целиакията и безглутенова диета за здрави лица."

 

 

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp