Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Фармацевтичната компания, насочена към изследвания, Boehringer Ingelheim, се ангажира да разработва революционни лечения, които да подобрят здравето на хората и животните днес и за бъдещите поколения, като същевременно се фокусира върху повишаването на осведомеността относно болните състояния, на които работи.

Като част от този усилен опит, Боерингер Ингелхайм здравеопазване подели важна информация относно бяса, болест, която отнема живот на всеки девет минути по света, по повод Световния ден на бяса на 28 септември.

Бясът е "зоонозно" вирусно заболяване, което засяга както домашни, така и диви животни и може лесно да се предава от животни на хора. Световната здравна организация (СЗО) счита бяса за едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания в света, отнемащо около 59 000 живота годишно. Бясът предизвиква смъртта на 160 човека всеки ден по света, като по едно лице умира на всеки девет минути. По света 5,5 милиарда души са изложени на риск от бяс всеки ден, и 40 процента от тези, които умират от бяс, са деца.

Повечето случаи на бяс при хората се дължат на ухапвания от кучета, затова ваксинирането на кучета е най-ефективният начин да се премахне бясът при хората.

Напълно предотвратим с правилната ваксинация и програми за осведомяване

Бясът, въпреки че е глобално ефективно и смъртоносно заболяване, може напълно да се предотврати с правилна ваксинация и програми за осведомяване, което предоставя надежда в борбата с болестта. Затова правилният график за ваксиниране е от съществено значение. Ваксинирането предпазва животните и предотвратява предаването на болестта на хора. Освен това ваксинацията играе ключова роля в бързото лечение на лицата, изложени на вируса. Boehringer Ingelheim прави устойчиви усилия за повишаване на осведомеността за бяса в обществото, редовно сътрудничейки с ветеринари, неправителствени организации, отгледани животни и всички сегменти на обществото, които често взаимодействат с животните.

Как да се реагира на бяса?

Бясът може да бъде фатален както при животните, така и при хората след като се появят симптоми. При животните, бясът се проявява с тежки промени в поведението и необяснима прогресираща парализа, докато при хората първите признаци на бяс включват главоболие, треска, тревожност, покълване или промени в чувствителността около мястото на ухапване. Бясът може да доведе до парализа, кома и накрая до смърт както при хората, така и при животните. Затова времето става изключително критично след появата на симптоми на бяс. Експертите препоръчват, че ако има съмнение, че човек или домашен любимец са били в контакт с заразено животно, раната първо трябва да се измие внимателно с вода и сапун за около 15 минути, следвана от вируцидно лечение като алкохол/етанол с концентрация 70 процента, настойка или йод и незабавно да се потърси медицинска помощ.

Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp