Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Д-р Сюха Четин, кардиолог в болницата на Университета "Окан" в Истанбул, подчерта, че въпреки наличието на семейна история на сърдечни и съдови заболявания, мъжки пол и по-голяма възраст, съществуват и важни фактори на риск, които могат да бъдат променени и са лесни за управление.

Престанете да Пушите

Д-р Сюха Четин каза, че един от най-смислените стъпки е да се спре пушенето и посочи: "Пушенето сериозно уврежда сърцето и кръвоносните съдове. Освен това употребата на тютюн намалява нивата на кислород в кръвта, водейки до увеличение на кръвното налягане и сърдечния пулс, което напрегва сърцето. Пушенето може да предизвика смъртоносни сърдечни инфаркти на ранна възраст".

Увеличете Физическата Си Активност

Д-р Сюха Четин подчерта, че физическата активност играе неизбежна роля днес и препоръча 150 минути умерени аеробни упражнения седмично, включително бърза ходя.

"75 минути интензивни аеробни упражнения седмично, като бягане, са важни за здравето. Освен това трябва да се правят леки упражнения за силата два или три пъти седмично. Градинарството, домакинските задачи, използването на стълбите вместо асансьорите или разхождането на кучето са важни форми на физическа активност".

Яжте Здравословно

Д-р Сюха Четин подчерта, че здравословното хранене може да предпази от сърдечни и съдови заболявания по много начини. Той обясни, че като обърнете внимание на диетата си, можете да намалите кръвното налягане и нивата на холестерол и да намалите риска от развиване на диабет. Четин обясни кои храни следва да включите във вашата здравословна диета:

"Повече зеленчуци и плодове, бобови култури, магро месо и риба, несолени и неподправени ядки като бадеми и орехи, зехтин и зехтин от авокадо, млечни продукти, йогурт, яйца следва често да бъдат консумирани. Храни, които следва да бъдат избягвани или консумирани в минимални количества, включват солени храни и продукти, захар и захарни напитки, високо въглехидратни храни (хлябни изделия), алкохол, обработени храни и трансмазнини".

Изгубете Излишъка от Тегло

Д-р Сюха Четин заяви: "Имайки излишък от тегло, особено около кръста, увеличава риска от сърдечни заболявания. Това може също да доведе до високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет. Индексът на маса на тялото (ИМТ) показва дали човек е наднормен или не. Ако ИМТ-то е 25 или повече, човекът се смята за наднормен. В този смисъл се измерва също обиколката на кръста. Ако обиколката на кръста е над 101,6 см при мъжете и над 88,9 см при жените, човекът се смята за с висок риск от сърдечни заболявания".

Спане в Редовни Интервали

Д-р Сюха Четин обясни, че недостатъчният сън може да доведе до наднормено тегло, високо кръвно налягане, сърдечни нападения, диабет и депресия. "Възрастните имат нужда от поне 7 часа сън на нощ. Една от причините за недостатъчния сън е честното временно спиране на дишането по време на сън (обструктивна сънна апнея). Тази състояние е особено често при хората, които хъркат. Обструктивната сънна апнея може да доведе до сърдечни заболявания и нарушения на сърдечния ритъм. Отслабването и използването на устройство, което поддържа отворени дихателните пътища (cPAP), може да бъде полезно за хората с апнея по време на сън", той добави.

Избягвайте Стреса

Çetin подчерта, че хроничният стрес може да доведе до високо кръвно налягане и, следователно, до сърдечни заболявания. Той завърши своите забележки по следния начин:

"Грешното управление на стреса, като прекомерната консумация на храна, употребата на алкохол или тютюн, увеличава риска от сърдечни заболявания. Трябва да се следва правилният начин за управление на стреса: подходяща организация на работата, предвиждане и подготовка за възможни осложнения, редовно акцентиране върху физическа активност и практикуване на йога или медитация са от голямо значение".

Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp