Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

"Една на всяка осма жена бива диагностицирана с рак на гърдата през живота си."

Д-р Хюсеин Акйол, преподавател във Факултета по Медицина на Университета Алтънбаш, отбеляза, че рисковете за развитие на рак на гърдата зависят от фактори като напредналата възраст, оживляването, консумацията на алкохол, семейната история на рак на гърдата, излагането на радиация, репродуктивната история и тютюнопушенето. Според д-р Акйол тежестта на рака на гърдата може да бъде намалена чрез ранната диагноза и лечение без наличие на симптоми.

"Ракът на гърдата може да не представя симптоми до напредналите стадии."

Д-р Акйол подчерта, че диагнозата в ранни стадии не само увеличава успеха на лечението, но и значително подобрява качеството на живот на пациента. Той напомни, че в Турция се извършват мамографски прегледи на всеки 2 години за жени на възраст между 40 и 69 години без жалби, съгласно Националните стандарти за скрининг на рака.

"Нездравословното хранене и липсата на физическа активност увеличават риска."

Акйол разговаря също и за фактори, които увеличават риска от диагноза на рак на гърдата, като посочи, че физически неактивните жени имат по-голям риск. Той подчерта важността на нездравословното хранене, като каза, че "диета, богата на наситени мазнини и без плодове и зеленчуци, може да увеличи риска от рак на гърдата". Той сп одели, че жените с излишен тегло или ожиряване имат по-голям риск в сравнение с тези с нормално тегло.

Д-р Акйол посочи, че някои видове хормонална терапия, приемани по време на периода на менопауза (особено тези, съдържащи и естроген, и прогестерон), могат да увеличат риска от рак на гърдата, ако се приемат повече от пет години. Той продължи: "Е известен факт, че някои орални контрацептиви, т.е. хормонални таблетки за контрацепция, могат да увеличат риска от рак на гърдата".

Д-р Акйол сподели 8 стъпки за предотвратяване на рака на гърдата:

"Родете преди 30-годишна възраст и кърмете децата си."

Акйол обясни, че процесите на раждане и бременността са директно свързани с рака на гърдата и каза: "Ако първото раждане на жена стане след навършването на 35 години или ако не е изпитала дългосрочна бременност, риска от рак на гърдата е по-голям. Бременността може да помогне на зрялите клетки в гърдата и така да предостави защита срещу рака на гърдата".

Накрая, Акйол подчерта, че фактори като консумацията на алкохол през живота влияят на риска от рак на гърдата и завърши с прости, но ефективни препоръки: "Поддържайте здравословно тегло. Практикувайте редовно физическа активност. Избягвайте консумацията на алкохолни напитки. Хранете се здравословно. Родете преди 30-годишна възраст. Кърмете децата си. Обсъдете с вашия лекар други методи за намаляване на риска, ако имате семейна история от рак на гърдата или сте наследили промени в гените BRCA1 и BRCA2. Здравословният начин на живот може да помогне да намалите риска си от рак и да увеличите шансовете си за оцеляване, ако го развиете".

 

Bulgaria News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp